Neden Kosuyoruz?

Neden kosuyoruz? Hem nereye kosuyoruz ki? Benim adimlarim buyuk, yurusem olmaz mi?


Yurusen olmaz.
Bunca zaman yuruduk, ne bacak kaslarimiz kendiliginden sikilasti, ne de cigerlerimizin kapasitesi artti. Tum gucumuzle kosup nefessiz kaldiktan biraz sonra aniden gelen rahatlama ve garip mutluluk hissini de yurumeyle hic yasamadik. 
Kosuya baslayip belirli bir duzene oturttuktan sonra insanin hayatina olan pozitif etkileri gozle gorulecek kadar belirgin ve cok oluyor. Kosunun iyi hissettirmesini saglayan esas sebeplere gelecek olursak:
1. Mental sagligi arttirir: Kosarken salgilanan hormonlar daha mutlu ve saglikli hissettirir.
2. Astim etkisini azaltir: Akciger ve bronslari guclendirir.
3. Yuksek kan basincini dusurur: Kosarken arterler genisler ve kan basincini duzenler.
4. Immun sistemi guclendirir: Minor hastaliklarin etkisini azaltir.
5. Kilo vermeye yardim eder: Saatte 700-800 kalori yakmaya yardim eder.
6. Fiziksel gucu arttirir: Tendon ve baglari guclendirerek alt vucudun gelisip guclenmesini saglar.
7. Kemik yogunlugunu arttirir: Kosu sirasinda hissedilen stres sonucu vucut, kemiklere mineral takviyesi yaparak kemikleri yogunlastirir.
8. Eklemleri guclendirir: Tendon ve baglari guclendirmenin sonucu olarak eklemler de guclenir ve yaralanma ve zedelenmelere karsi eklemler daha dayanikli bir hale gelir.
9. Diyabetin etkilerini azaltir: Insuline olan diyabetik direncin azalmasina ve saglikli kan sekeri seviyesinin korunmasina yardim eder.


Kosmanin -abartmamak kaydiyla- yurumekten daha saglikli oldugu asikar. Yapilan bir arastirmaya gore duzenli olarak kosan insanlarin duzenli yuruyenlere gore ortalama 3 yil uzun yasadigi belirlenmis.
Kacan otobusun pesinden yardirmak disinda baska bir spor yapmayan insanlar olarak sabahlari sirf saglikli yasamak icin kosmak zor gelebilir. Kolay da degil, kolay olsa bu kadar eglenceli olmazdi. 
Kosmanin standardi yok. Kostugun mesafenin, o mesafeyi kat ettiginin surenin, kosma seklinin, nerede kostugunun onemi yok. Kostugun icin pisman olmayacaksin, ama sonrasinda kosmadigin gunler icin pismanlik duymayacagini garanti edemem.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Instagram

Pinterest

Iletisim

Ad

E-posta *

Mesaj *

Twitter