Sik sorulan sorular

Havalar isindigina gore salon kosularini azaltip en yakindaki park ya da sahil kenarina kendimizi atip kosu suremizi arttirabiliriz.Yaz gelmek uzere, kafalardaki kucuk soru isaretlerini bir an once giderip hayatimizin en fit yazina girmek icin egzersizlere agirlik vermemiz lazim.
Bana sorulan sorulari ve bloga Google'dan aratilarak gelinen keywordleri kisaca toparladigimda bircok fit sapiens adayinin ayni konulardan mustarip oldugunu fark ettim.
Cok spesifik sorular da vardi ama hepsini genel basliklar altinda gruplamak daha dogru olacak.


1. Sadece squat yaparak popom diklesir mi?
Eger hic spor yapmamissan her gun yalnizca squat de yapsan bir sure sonra az da olsa bir etki gorebilirsin. Fakat squat (genellikle sanildigi gibi) tek basina bir spor degildir ve tek basina yapilmasi cok buyuk bir anlam ifade etmez. En azindan kalca ya da bacak icin 15 dakikalik bir programa eklenmesi halinde esas etkisini gorursun.
Salonda agirlikla calisilan squat programlari bunun disinda kaliyor. Bacak gununde yalnizca squat calisip etkisini goren cok fazla insan var. Eger haftada 3-5 gun salonda spor yapiyorsan o zaman bacak gununun buyuk bir kismini squate harcayarak istedigin etkiyi alabilirsin.

2. Bel ve karin egzersizleri onerir misin?
Boy, kilo ve yag orani gibi bilgileri gormeden egzersiz onermek cok saglikli degil. Bel ve karin icin klasik bir egzersiz programin varsa buna ek birkac tavsiye verebilirim yalnizca;
Karin ve bel calisacagin gunlerde ilk olarak kardiyo yapmayi atlama. Minimum 20 dakikalik tempolu bir yuruyus ya da hafif kosudan sonra yaptigin egzersizler cok daha etkili olacaktir.
Direkt karna yonelik hareketlerde belinde agri hissettiginde hareketi dogru yapip yapmadigini kontrol et. Eger dogru yapiyorsan ve yine de agri varsa set sayini azaltabilir ya da hareketi tamamen iptal edebilirsin.
Crunch tarzi hareketlerde kaburgalarini kapali tutup karnini iceri cekmeyi unutma.

3. Protein tozu kullanmali miyim?
Spora yeni baslayan biri icin protein tozunun cok gerekli oldugunu dusunmuyorum. Eger ciddi anlamda kas calisma niyetin varsa egzersiz programina gore spor salonundaki hocandan yardim alman daha dogru.

4. Gunluk kac km kosmaliyim?
Bunun bana gore asiriya kacilmadikca bir kisitlamasi olmamali. Saglikli hissetmek icin kosacaksan haftada 4-5 gun yarim saatlik hafif kosu yeterli olacaktir. Haftanin bir gunu uzun mesafe kosmak isteyebilirsin, bunu her gun yapar, aliskanlik haline getirir ve uzun yillar devam edersen diz eklemlerinde sorun yasama ihtimalin artabilir.
Kosmak cok ozgur ve iyi hissettiren bir spor. Bircok konuda oldugu gibi, kosunun da asirisi zarar vermeye baslayabilir.

5. Evde mi spor yapmaliyim salonda mi?
Salona gidecek vaktin varsa spor hocalarinin kontrolunde spor yapmak  daha iyi olabilir. En azindan hizli etki gormek gibi bir niyetin varsa salon senin icin daha tercih edilesi.
Eger motivasyonun saglamsa ve salona gitmek sana zor geliyorsa evde yapacagin egzersizlerden de gozle gorulur sonuc alabilirsin. Kendine program secme konusunda sikintin yoksa evde mat, saglik topu gibi basit aletlerle calisarak yapabilirsin.
Bircok insan motivasyonu daha canli tutmak icin salonu tercih ediyor. "Para verdim gideyim bari" mantigi bu noktada cok net isliyor :)

6. Kosuya/ spora basladim ama kac ay sonra etkisini gorurum?
"Saglikli yasama giris 101" diye bir kitap yazsam ilk cumlesi 'Sonunu dusunen fit olamaz' olurdu. Elbette sarf ettigin eforun sonucunu bir an once gormek istersin, bu cok normal. Ama kendini direkt odakladigin sey bu eforu harcayacagin sure olursa yaptigin egzersizlerden keyif almamaya baslarsin.
Ilk defa spor yapiyorsan bir aydan sonra etkilerini gorursun. Kendini belirli bir noktaya kitleyip ulasinca birakmayi dusunmek yerine yasam tarzi haline donusturmen daha kolay olacaktir. Duzenli egzersiz yaparken saglikli da beslenirsen, belli bir sure sonra istesen de bu aliskanliklarindan kurtulamayacaksin.

7. Anne ben fit miyim?
Tum annelerden geliyor: "Benim yavrum en fiti!"


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Instagram

Pinterest

Iletisim

Ad

E-posta *

Mesaj *

Twitter